Vallás és valláskultura és -történet

Henri Boulad felveszi a magyar állampolgárságot

Kérvényezte a magyar állampolgárságot, és a jövő hét folyamán az ezt igazoló okiratot átveheti Orbán Viktor miniszterelnöktől - jelentette be a híres alexandriai jezsuita, Henri Boulad március 11-én, a budapesti Párbeszéd Házában tartott, „Globalizáció és kereszténység" című előadása kezdetén.

„Ismerem az üres pillanatokat is” – a Die Zeit német hetilap interjúja Ferenc pápával


A szentatya február végén vatikáni otthonában, a Szent Márta-házban találkozott a német újságírókkal, akikkel hosszasan elbeszélgetett. Érintette többek között a papi hivatások hiányának, a női diakonátusnak, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak, a populizmusnak a kérdéseit. A beszélgetés magyar fordítását teljes terjedelmében közöljük.

Elhunyt Olofsson Placid atya

Foto:(c) www.mno.huFoto:(c) www.mno.huÉletének 101. évében, vasárnap este elhunyt Olofsson Placid atya - közölte Facebookon a pannonhalmi perjel, Hortobágyi Cirill. „Most kaptuk a hírt Budapestről, hogy Placid atyánk életének 101. évében ma este 21.20-kor fájdalom nélkül csendesen elszenderült az Úrban. Kívánsága szerint Pannonhalmán temetjük! Az Úr adjon hűséges szolgájának örök nyugodalmat!" - tájékoztatott Hortobágyi Cirill a Bencés oblátusközösség csoportban.

Elkészült a Biblia „hangos” változata

Benyik György, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója számolt be arról, hogyan készült az „500 hangú Biblia".

„Nagy példakép lehet belőle” – Brenner József bátyjáról és a keresztény helytállásról

Csaknem napra pontosan ötvenkilenc évvel azután, hogy Szentgotthárd közelében ismeretlenek meggyilkolták a fiatal lelkipásztort, 2016. december 17-én a szombathelyi Szent Kvirin-templomban megnyitották a Brenner János-emlékévet. Az ünnepi alkalomból Brenner Józsefet, a vértanú pap öccsét kérdeztük.

 

Orgonaszentelés a Pesti Ferenceseknél

Szentmise keretében orgonaszentelést tartanak a pesti ferences templomban - 1053 Budapest, Ferenciek tere 9  - 2017. január 14-én este fél 8 órai kezdéssel, Deák László orgonaművész közreműködésével. Az ünnepi műsorban elhangzó művek: N. de Grigny - Ave maris stella, J. S. Bach - Dór tokkáta és fúga BWV 538, M. Dupré - Deux esquisses és Liszt - Les Préludes (DL átirata). A szentmisére és a hangversenyre mindenkit szeretettel hív Kárpáti Kázmér ferences templomigazgató.

IV. Károly tiszteletére magyar nemzeti színekkel világítják ki a riói Megváltó Krisztus-szobrot

Magyar nemzeti színekkel világíttották ki a Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban Boldog IV. Károly koronázásának 100. évfordulóján, december 30-án - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

 

Ferenc pápa szilveszter éjszakáján: Bátorítsuk a fiatalokat apává-anyává válni!

December 31-én Ferenc pápa hálaadó esti dicséretet vezetett a Szent Péter-bazilikában, amelynek keretében elénekelték a Te Deumot, és a szentatya szentségi áldást adott.

A békét szolgáló cselekvés stílusa: az erőszakmentesség

Ferenc pápa az elődei által folytatott hagyományhoz híven január 1-jén a béke világnapja alkalmából üzenetet küld a híveknek és minden jóakaratú embernek. A dokumentumot, amelyet a Szentatya A békét szolgáló cselekvés stílusa: az erőszakmentesség címmel tett közzé, az alábbiakban közöljük.

Ünnepi szentmise a Mátyás-templomban Boldog IV. Károly király koronázásának centenáriumán

Boldog IV. Károly magyar királlyá koronázásának századik évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét december 30-án a Mátyás-templomban Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Cserháti Ferenc püspök és Varga Lajos váci segédpüspök koncelebrálásával.

Ünnepi meglepetés a déli határ mentén

Horváth Kornél tábori lelkész december 24-én végigjárta a déli határt, minden szolgálatot teljesítő katonát meglátogatott, ajándékot adva karácsony éjjelén.

 

 

Egyszer talán júliusban is ünnepelhetjük a hanukát

Elméletileg a Föld mozgásának sebessége és a naptárak tökéletlensége miatt a téli ünnepek akár nyárra is tolódhatnak. Valószínűleg azonban valakik előbb vagy utóbb gondoskodni fognak arról, hogy a hanuka téli ünnep maradjon a karácsonnyal együtt.

Veres András: Szülessen meg bennünk a Messiás országa, mely öröm és béke!

Az alábbiakban a Veres András győri megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével készített évértékelő interjúnkat olvashatják.

 

Több ezren ünnepelték Betlehemben a szentestét

Több ezren gyűltek össze idén is szenteste a Palesztin Hatóság területén található Betlehemben, hogy Jézus szülőhelyén ünnepeljék a karácsonyt és részt vegyenek a Születés temploma melletti Szent Katalin-templomban tartott éjféli misén.

Erdő Péter: Karácsony értelmet ad éltünk és a történelem idejének

„A karácsony a remény ünnepe is, értelmet ad éltünk és a történelem idejének, tartalommal tölti meg a napok egymásutánját" - mondta Erdő Péter bíboros december 25-én, az esztergomi bazilikában bemutatott karácsonyi szentmise homíliájában, melyben János evangéliumának prológusáról elmélkedett.

"A megbocsájtás a Megváltó föltétele” – interjú a százéves Placid atyával

Jegyezzék meg, a Jóistennek van humora! - sommázta már több ízben hallgatósága előtt Olofsson Placid, az egykor tízéves oroszországi kényszermunkára ítélt bencés szerzetes. A máig eleven szellemű, századik életévét betöltött pap tanúságtételét talán ez a mondat fejezi ki legjobban. Azt jelenti, nem csüggedni a legnagyobb reménytelenségben sem, és minden rosszban Isten jó szándékát keresni. Mindez nem az igazán golgotainak mondható életút konzekvenciája, hanem azé az Olofsson Placidé, akit húszévesen letartóztatott az ÁVH. Isten éltesse, Placid atya!

 

Ádám Péter: Így lett a hanukából zsidó karácsony

A hanuka sokáig egyáltalán nem volt kiemelkedően fontos esemény, a 19. század végétől azonban fokozatosan az amerikai zsidóság legnépszerűbb ünnepévé nőtte ki magát. Ehhez pedig a karácsony és az amerikai fogyasztói kultúra hathatós együttműködésére volt szükség.

Hogyan ünnepelte Erdő Péter bíboros gyerekként a karácsonyt?

Gyermekkorról, családról, hivatásról kérdezte Erdő Pétert a „Kávéházi esték Tóni atyával" programsorozat estjén december 21-én Michels Antal józsefvárosi plébános a Nem Adom Fel Café & Bárban. A személyes hangvételű beszélgetés során a bíboros arról is szólt, hogyan álljunk helyt a mai világban.

Ferenc pápa karácsonyi látogatása XVI. Benedeknél

Ferenc pápa december 23-án pénteken délután látogatást tett XVI. Benedeknél a Vatikáni Kertekben fekvő Mater Ecclesiae monostorban.

Ferenc pápa: Jézus nem azért jön, hogy elemésszen és parancsoljon hanem hogy tápláljon és szolgáljon

A pásztorokkal együtt lépjünk be az igazi karácsonyba, vigyük el Jézusnak, amik vagyunk, a kirekesztettségeinket, a be nem gyógyult sebeinket - hangsúlyozta Ferenc pápa a szenteste a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén.

Karácsonykor a Megváltó születését ünnepeljük

December 25-én Isten Fiának, Jézus Krisztusnak földi születését ünnepeljük. Az örömünnep tárgya a megtestesült Ige földi születése a Boldogságos Szűz Máriától Betlehemben. E születés az üdvtörténet központi eseménye, mert aki született, nemcsak egy az emberek közül, hanem Ő az Atyától a Szentháromságban az idő kezdete előtt születő Fiú. A megváltó Jézus születése mindenki számára üdvösséget hoz, aki engedi, hogy lelkében a kegyelem által megszülethessék.

Hanuka ünnepének múltja, jelene

Hanuka ünnepe Kiszlév hó 25-én kezdődik -ez idén a polgári naptár szerint december 24-re esik -, és nyolc napig tart. Annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. A harc i. e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget. A győzelemmel helyreállt Izrael szuverenitása is.

Idén egyszerre kezdődik a zsidó Hanuka és a keresztény Karácsony

Az idei esztendőben - bár a zsidó vallás más naptári számítást használ - egybeesik a zsidók örömünnepe a Hanuka és a keresztényság ünnepe a Karácsony. Az ünnepekről lásd irásainkat.

Bábel Balázs érsek szentmisét mutatott be a Kalocsai Fegyház és Börtönben

Tizenhét éve ünnepel együtt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a karácsony előtti napokban a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjaival. Idén december 20-án mutatott be szentmisét a büntetés-végrehajtási intézetben, melynek keretében három fogvatartottat a bérmálás szentségében részesített.

Karácsonyi és újévi szentmisék a püspöki székhelyeken

Az alábbiakban a karácsonyi időszak ünnepi püspöki szentmiséinek helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

A százéves Olofsson Placid atyát köszöntik

Háromnapos rendezvénysorozattal készülnek Olofsson Placid atya december 23-ai, századik születésnapjára. A Gulágot is megjárt bencés szerzetes köszöntése mellett az is cél, hogy történetén keresztül még többen megismerjék a Gulág borzalmait.

 

A művészet templomai - Pápai bazilikák 3D

Pápai bazilikák 3D címmel december 15-től kerül a mozikba A művészet templomai című művészeti ismeretterjesztő sorozat következő része. A Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi-képtár 3D alkotói ezúttal Róma, az örök város négy pápai bazilikáját mutatják be, a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság rendkívüli szentéve tiszteletére.

 

V. Újszövetség Maraton Székesfehérváron

Advent első vasárnapján ismét önkéntes jelentkezők olvassák fel az Újszövetséget a székesfehérvári Vörösmarty Színház nagyszínpadán: november 27-én (vasárnap), hajnali 4 órakor indul az V. Újszövetség Maraton.

 

Meghalt Ferencz Béla OFM, az Ervin atyaként ismert erdélyi ferences szerzetes

Életének 97. évében vasárnap elhunyt Ferencz Béla, az Ervin atyaként ismert erdélyi ferences szerzetes - közölte honlapján az erdélyi ferences rendtartomány.

„REFORMÁCIÓ - Kortárs szemmel”

Kreatív pályázatot hirdet a Reformáció Emlékbizottság, ahol a pályázók friss vizuális eszközökkel újragondolhatják a reformáció egy kiemelkedő eseményét, jelképét vagy alakját.

 

Tartalom átvétel