Európai Uniós és kapcsolódó hazai pályázatok

Munkavédelemre tanítják a pedagógusokat

Az április 28-ai Munkavédelmi Világnap alkalmából szemináriumokat tart az EU-OSHA arról, miként lehet munkavédelemre oktatni a gyerekeket. Általános iskolásoknak szóló interaktív munkavédelmi leckékkel és kisfilmekkel segíti a pedagógusok munkáját az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA).

 

Klímagáz Adatbázis - a klímavédelem új eszköze

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 490 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással Klímagáz Adatbázist hoz létre a fluortartalmú üvegházhatású gázok nyilvántartására. A forrásmennyiség a kapcsolódó helyszíni mérésekhez és ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzésének, szemléletformálási célú demonstrációs labor és mobil állomás kialakításának a költségeit is fedezi. A fejlesztés eredményeként csökkenhet a kibocsátás, mérséklődhetnek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai.

 

Európai színvonalú sejtvizsgáló laboratórium eszközpark kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban elindította új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektjét, amely a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg 737,59 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A projekt célja egy nemzetközi élvonalba tartozó specializált kutatási központ létrehozása a PTE-n.

 

SIKERES AZ UNIÓS FORRÁSKÖZVETÍTÉS

Az MFB Pontok hálózatában elérhető programok keretein belül jelenleg 540 milliárd forint uniós hitelre és kombinált hitelre pályázhatnak a cégek, a következő hónapokban pedig további 130 milliárd forint összegű forrás nyílik meg - mondta el Bernáth Tamás, az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója a Portfolio „Uniós Források 2017" elnevezésű konferenciáján. A forráskihelyezés a vártnál is dinamikusabban halad, már több mint 1300 vállalkozás fejlesztéseit segítik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó, európai uniós hitelprogramok.

Teljes egészében megújult a kaposvári vasútállomás

Kaposváron - a műemlékvédelmi szempontok szerinti felújításnak köszönhetően - már eredeti szépségében pompázó pályaudvar fogadja a vasúton utazókat, a kaposváriakat, somogyiakat és a városba érkező sok ezernyi turistát, színházlátogatót. A MÁV az állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési programja keretében, európai uniós forrásból valósította meg a rekonstrukciót mintegy 1,6 milliárd forintból. A Pfaff Ferenc, a MÁV egykori legendás főépítésze által tervezett, 1898-1899-ben emelt épületben új szolgáltatásként Kormányablakot is kialakítottak a Miniszterelnökséggel egyeztetve. 

ELÉRHETŐ AZ UNIÓS FORRÁSÚ K+F+I HITEL

2017. február 28.- tól van lehetőség a hiteligénylések benyújtására a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel" című pályázati felhívás keretében. A hitelprogram keretösszege 32 milliárd forint, a vállalkozások nulla százalékos kamattal igényelhetik a hitelt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 585 millió forintos természetvédelmi programot indít

A táti szigetek vizes élőhelyeinek helyreállítására, valamint a Gerecse, a Pilis és a Vértes denevérkolóniáinak védelmére összesen 585 millió forintos programot indít Komárom-Esztergom megyében a Duna-Ipoly Nemzeti Park - jelentette be hétfőn esztergomi sajtótájékoztatóján Füri András, a nemzeti park igazgatója.

Megkezdődött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítását, felújítását is megcélzó projekt

A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása - a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer kiépítése. A KEHOP-4.1.0 - Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése című konstrukció keretein belüli projekt későbbi szakaszaiban az Igazgatóság működési területén lévő egyéb barlangokban is fejlesztések valósulnak meg, valamint a Szársomlyón lezárásra kerülnek az egykori bauxitbányászat nyomán megmaradt tárók, járatok.

Hiánypótló természetvédelmi és turisztikai beruházás kezdődik Bugacon

180 millió forintból kezd fejlesztésbe a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái nevű területen. A projekt részleteit február 8-án sajtótájékoztató keretében ismertették.

Kultúrával a családokért

Nagyszabású, ingyenes programsorozat indul. Közel félezer ingyenes, a családokat támogató programot szervez a következő két évben a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kultúrával a családokért (EFOP-1.2.1-15-2016-00525 sz.) projekt keretében.

 

MEGNYÍLT A NEGYEDIK KELENFÖLDI P+R PARKOLÓ AZ M4-ES METRÓ VÉGÁLLOMÁSÁNÁL

Befejeződtek az M4-es metróberuházáshoz kapcsolódva épült negyedik P+R parkoló építési munkái is Kelenföldön, így a dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes által tartott záróeseményt követően 2017. január 31.-én 13 órakor átadott 500 férőhellyel már összesen közel 1500 új parkolóhely áll az autósok rendelkezésére.

Digitalizáció a kis- és középvállalkozásoknál – március elejétől pályázhatnak a hazai cégek

„A jövő a digitalizáció, ezért a kormány összesen 54 milliárd forint keretösszegű támogatással segíti a hazai vállalkozások digitalizációját, legyen szó az ipari termelésről, a kereskedelemről vagy a szolgáltató ágazatokról" - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Kara Ákos mai zalaegerszegi sajtótájékoztatóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai kis-és középvállalkozások digitalizációját elősegítő három pályázat beadási határideje megváltozott, a pályázatokra március 8-ától lehet beadni a támogatási igényeket.

 

MEGJELENT A NEMZETI TECHNOLÓGIAI ÉS SZELLEMI TULAJDON KOCKÁZATI TŐKEPROGRAM

 A Széchenyi 2020 program keretében, 2016. december 12-től nyilvános a „Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon Kockázati Tőkeprogram" termékdokumentációja. Az uniós forrású, GINOP-8.1.3/A-16 jelű pályázat 30 milliárd forintos keretösszegének befektetését a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő társaság végzi, amely a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által biztosított, további 20 milliárd forinttal együtt már 50 milliárd forint értékű tőkekerettel gazdálkodhat. Ezáltal 2020-ig több mint 1000 induló vagy működésének korai szakaszában lévő vállalkozás juthat kockázati tőkéhez az állami tőkeprogram keretében.

Automatizálja a minőségellenőrzést egy hazai fejlesztő

Egy új, hazai fejlesztés kis- és nagyüzemi körülmények között is képes automatizálni a lemezalkatrésszel foglalkozó vállalkozások minőségellenőri feladatait. A Meleghegyi és Társa Kft. valamint az Optimal Optik Kft. által közösen fejlesztett, új rendszer nemcsak ellenőrzi majd az elkészült lemeztermékek súlyát és anyagvastagságát, külső méreteit és kontúrját, de egyúttal bele is gravírozza a megfelelő sorszámot vagy kódot a lemezbe. A 285,7 millió forintos összköltségű fejlesztés 180 millió forintos európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

537 MILLIÁRD FORINT UNIÓS FORRÁST HIRDETTEK MEG A VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös sajtótájékoztatón jelentette be tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram érkezését. A 2017 februárjától igényelhető termékek révén összesen 536,79 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak hozzá a vállalkozások - az MFB pontokon keresztül.

Kutatás-fejlesztési céllal intelligens közvilágítási és irodai világítási rendszert épített ki Budapesten a GE

Intelligens közvilágítási és irodai világítási tesztrendszert hozott létre Budapesten a GE. A lakosság bevonásával finomhangolt technológia egy összesen hat kilométeres útszakaszon 22 százalékos energia-megtakarítást tesz lehetővé. A vállalat emellett egy irodai körülmények között megvalósított élő laboratóriumot is felállított, hogy megfigyelje a világítás hatását a dolgozók munkahelyi teljesítményére. Egy iOS operációs rendszeren futó applikáció segítségével a f

 

DECEMBERBEN JELENIK MEG A NULLA SZÁZALÉKOS ENERGIAHATÉKONYSÁGI HITELPROGRAM

Az Éves Fejlesztési Keretben foglaltaknak megfelelően várhatóan decemberben hirdeti meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt. A hitel egyebek mellett igényelhető lesz a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, vagy napkollektoros rendszerek telepítésére. Az igénylések benyújtása várhatóan 2017 első negyedévében kezdődhet meg a Magyar Fejlesztési Bank által kialakított MFB Pontok hálózatában.

ÚJ GALENIKUS GYÓGYSZEREKET FEJLESZT ÉS INNOVATÍV GYÁRTÓÜZEMET ÉPÍT AZ EGIS KÖRMENDI TELEPHELYÉN

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. GINOP-pályázaton nyert támogatással fejleszt a jövőben új galenikus készítményeket, melyek előállítására innovatív gyártóüzem épül a vállalat körmendi telephelyén.

 

70 MILLIÁRD FORINTRA EMELKEDETT AZ MFB PONTOKON ELÉRHETŐ 0 SZÁZALÉK KAMATOZÁSÚ HITELPROGRAM KERETÖSSZEGE

Örülhetnek a vállalkozások, mert a Kormány 70 milliárd forintra emelte a Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitelprogramban elérhető forrás összegét. A nulla százalékos kamatozású hitelt országszerte 428 MFB Ponton igényelhetik a vállalkozások.

Tervezhetőbbé válik a villámárvizek elleni védekezés

Nagycsapadékos jelenségek következményeinek térinformatikai modellezése címen nyert el 509 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Vállalatok K+F+I tevékenységek támogatását célzó GINOP-2.1.1-15 pályázat keretéből a Geodézia Zrt. konzorciumban a Délvíz Zrt.-vel.

50 MILLIÁRD FORINTTAL INDUL AZ ÁLLAMI TŐKEALAP-KEZELŐ TÁRSASÁG

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében hamarosan megkezdi működését a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság. A Kormányzat céljainak megfelelően a tőkealap-kezelő küldetése, hogy első körben ötven milliárd forint uniós, illetve hazai forrású tőkebefektetéssel új alapokra helyezze az innovatív kkv-k finanszírozását, támogassa a hazai startup ökoszisztémát és ezáltal növelje Magyarország versenyképességét. A Társaság tevékenysége lefedi a fejlesztéspolitikai szempontból releváns finanszírozást, a magvető és a korai (startup) befektetési fázisokat, ezeken a területeken a következő hét év során több mint 1200 befektetés valósulhat meg.

NULLA SZÁZALÉKOS HITEL MÁR PEST MEGYÉBEN IS

2016. október 15-től igényelhető a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram, összesen százhárom MFB Ponton, országszerte. A Budapest kivételével csak Pest megyében elérhető forrás összege 3,67 milliárd forint, amelyet 0 százalékos kamattal igényelhetnek a vállalkozások.

Átadták a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumot

Megnyílt a Budapesti Református Cigány Szakkollégium. Az ünnepélyes átadón Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára olvasta fel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjét, majd átadta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat legújabb intézményét, mely szakkollégiumként és kollégiumként is fogadja idén szeptembertől a diákokat. A református szakkollégium roma származású és/vagy hátrányos helyzetű, felsőoktatásban tanuló diákok számára biztosít kollégiumi elhelyezést, ösztöndíjat, önismereti, kulturális és szakmai programokat. Az átadó a megszokott szalagátvágástól eltérő, rendhagyó akcióval és programokkal is láthatóvá tette, hogy egy fiatalos és korszerű intézmény került fel a KRSZH és a budapesti szakkollégiumi hálózat térképére.

 

ÓFÖLDEÁKON ÁTADTÁK A SZUPERGYORS INTERNET PROGRAM ELSŐ MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSÉT

Az Invitel a Széchenyi 2020 Program keretében kiírt pályázat első és második körének eredményeként 11 járás közel 100 településére vonatkozóan 1,95 milliárd forint értékű európai uniós forrást nyert el legalább 30 Mbit/s sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére, melynek köszönhetően újabb területekre juttathatja el a minőségi, gyors internetszolgáltatást. A távközlési társaság a makói járásban már az első körös eredmények kihirdetése után elindította a tervezési munkálatokat és a szerződéskötést követően, Óföldeákon a kivitelezés is elkezdődött. Az új, korszerű hálózat kiépítését a napokban fejezték be és 2016. szeptember 21-én, szerdán már át is adták a település lakóinak.

 

MÁR TÖBB MINT HATEZREN PRÓBÁLTÁK KI A MÁRIANOSZTRA-NAGYIRTÁSPUSZTA KÖZÖTTI KISVASUTAT

Nagy kihasználtsággal robog a börzsönyi kisvasút! Az átadása óta közel 4000 kilométert tett meg a Márianosztra és Nagyirtáspuszta között közlekedő erdei vasút. A Börzsöny egyik gyönyörű részén keresztülhaladó kisvasúti pálya felújítása sikeresnek bizonyult, a júniusi átadása óta vonzza a látogatókat a környékre és folyamatosan teltházzal üzemel. Több mint 6000 utas utazott már rajta.

 

Elkezdődött a kormányablak építése a Nyugati és a Keleti pályaudvaron

Nyugati Pályaudvar Ceglédi váró épületeNyugati Pályaudvar Ceglédi váró épületeA kivitelezési szerződések aláírását követően a Nyugati és a Keleti pályaudvar műemléki épületeiben elkezdődtek a két kormányablak kialakításához szükséges munkálatok. A kivitelezőnek egy év alatt kell befejeznie a felújítást, így 2017 nyár végén megnyílhatnak az új hivatalok.

Az időskori munkavégzés csökkentheti a depresszió és a demencia előfordulását

Az idősödő munkavállalók munkában tartása megtérül az egyén, a közösség és a munkáltató számára is. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adatai szerint a demográfiai változásoknak köszönhetően 2030-ra Európában minden harmadik aktív munkavállaló az idősebb, 55-64 éves korosztályból fog kikerülni.

 

Berettyóújfaluig folytatódik az M35

Az M35 két ütemben megvalósuló kivitelezésével indul Hajdú-Bihar megyében az infrastrukturális nagyberuházások időszaka. Tíz évvel ezelőtt, 2006-ban fejeződött be az autópálya építése az M3-tól Debrecenig. Az újabb, 24,1 km hosszú szakasz alapkövét 2016. július 6-án tették le.

 

Sugárálló magyar szupertükörrel jobbak lehetnek az anyagtudomány, az űrkutatás és az egészségügy eszközei

Új, a neutronsugárzásnak az eddigieknél jobban ellenálló szupertükröt fejlesztettek magyar kutatók, amelynek segítségével a jelenleginél lényegesen érzékenyebb, jobb technikai eszközökhöz juthat az anyagtudomány, az egészségügy vagy például az űrkutatás. A szupertükrön túl fókuszáló elemeket, technológiai eljárásokat és detektáló komplett berendezést hoztak létre anyagtudományi, optikai és neutronos ismereteket ötvözve.

234 pályázat érkezett a legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat kiépítésére

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatának nyertesei 2016 második félévében 139 járásban kezdhetik meg a fejlesztéseket. A felhívásra beérkezett támogatási kérelmek bírálata már megkezdődött. A beruházások általános célja az, hogy piaci szereplők bevonásával 2018-ra Magyarország még ellátatlan területein kiépüljön a legalább 30 Mbps sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra. A támogatásnak köszönhetően 412 ezer, a vállalkozások saját forrásából pedig további több mint 400 ezer olyan háztartás számára válhat hozzáférhetővé igény esetén a szupergyors internet, ahol az eddig nem volt elérhető.

 

Tartalom átvétel